Circulaire KBT-renovatie Oosterheem

Zoetermeer

De Nieuwe Norm gaf opnieuw vorm aan de keuken, badkamer en toilet van 312 woningen in Zoetermeer. Kan circulariteit ook hierbij een rol spelen? Ja dat kan! Bij dit KBT-project demonteerde wij de bestaande keukens en voerde we de materialen gescheiden af. Hier zijn weer nieuwe keukens van gemaakt. Daarnaast zijn de snijresten van het tegelwerk niet verloren gegaan. De snijresten zijn gescheiden van het overige afval, afgevoerd en later vermalen tot grondstof voor nieuw tegelwerk.

Woningen in de wijk Oosterheem opnieuw in vorm

Toen de aanvraag voor een KBT-renovatie bij ons binnenkwam, gaf Vidomes naast de aanvraagstukken ook de wens aan om circulariteit te integreren. Een circulaire KBT-renovatie was nog niet eerder uitgevoerd binnen de portefeuille van Vidomes. Nadat we als partner waren geselecteerd op basis van de economisch voordeligste inschrijving, hebben we met Vidomes samengewerkt om circulariteit te integreren in ons gezamenlijke proces van een KBT-renovatie. We hebben Keller Keukens en Mosa Tiles betrokken om gezamenlijk een uitvoerbaar plan te ontwikkelen. Dit heeft er uiteindelijk tot een uitstekend project geleidt.

 • Locatie Wijk Oosterheem Zoetermeer
 • Opdrachtgever Vidomes
 • Omvang 312 eengezinswoningen
 • Doelgroep Gezinnen, empty-nesters en gepensioneerden
 • Bewonerstevredenheidscijfer 8,0
 • Bouwsom ca. € 3.400.000,-

Ik wil het gehele team bedanken voor deze nieuwe, circulaire manier van werken binnen de KBT-renovaties. Mosa Tiles en Keller Keukens voor de circulaire hand, onze partners voor de vlotte uitvoering en Vidomes voor de fijne samenwerking.

Projectleider Danny den Breems

De vraag van de opdrachtgever

De langdurige samenwerking tussen Vidomes en het team van De Nieuwe Norm vormt de solide basis voor de totstandkoming van dit project. Als voorkeursleverancier krijgen we middels een aanbesteding de kans om het project gegund te krijgen. De keuken, badkamer en toiletruimtes waren toe aan vernieuwing, en Vidomes benaderde ons zodoende of we geïnteresseerd waren om een inschrijving te doen.

De technische vorm

Circulariteit speelde een doorslaggevende rol. We zijn na de voorbereidingen gestart met het zorgvuldig demonteren van de verouderde keukens in plaats van ze te slopen. De kasten zijn ontdaan van grote kunststof- en metalen onderdelen die niet gerecycled kunnen worden. Ook hebben we de multiplex- en spaanplaatwerkbladen gedemonteerd. De gerecyclede onderdelen zijn vervolgens in een speciale container afgevoerd en later gebruikt voor het vervaardigen van nieuwe keukenonderdelen. Zo wordt de 'oude spaanplaat' verwerkt tot nieuwe houtvezels, die de leverancier van spaanplaat gebruikt om nieuw plaatmateriaal te produceren. Dit resulteerde in een aanzienlijke beperking van afval. Maar onze inspanningen reikten verder, ook de snijresten van het nieuw aan te leggen tegelwerk werden niet verspild. We hebben deze resten gescheiden van ander afval, en onze partner heeft ze vervolgens vermalen tot grondstoffen voor nieuw tegelwerk.

Door de genoemde inspanningen hebben we niet alleen prachtige, vernieuwde toiletten, keukens en badkamers gerealiseerd voor de bewoners, maar tevens bijgedragen aan een duurzamere toekomst door middel van hergebruik en recycling. Ons KBT-project dient als voorbeeld dat het mogelijk is om met een KBT-renovatie zowel de woningen te verbeteren als de impact op het milieu te beperken.

Werkzaamheden

 • Circulaire toiletrenovatie
 • Circulaire keukenrenovatie

 • Circulaire badkamerrenovatie  

De sociale vorm

Een KBT-renovatie is een ingrijpend project voor bewoners. De bewoners kunnen even niet koken en gebruik maken van hun eigen douche en toilet. Ons sociale uitvoeringsteam is het gelukt om in goede verstandhouding met alle bewoners de renovatiewerkzaamheden uit te voeren. Dit is terug te zien in het bewonerstevredenheidcijfer dat we van de bewoners gekregen hebben.

 • Warme opname
 • Ondersteunend bewonerscommunicatie in voortraject
 • Bewonersbegeleiding tijdens uitvoering
 • Indien gewenst een tijdelijke douche voorziening geplaatst
 • Presentje voor bewoners
 • Dagelijks vaste ontmoetingsplek voor fysieke bewonersvragen buiten de dagelijkse rondgang
 • Rondleiding project en cursus tegelzetten aan scholieren van het Pronova College Schiedam

Opnieuw vorm in jouw project?

Heb je vragen, wil je ons advies of een voorstel om samen te werken aan jouw project? Neem contact op met aannemersbedrijf De Nieuwe Norm.

Meer projecten zien?

We gebruiken onze kennis en ervaring ook om andere projecten tot een succes te brengen. We vertellen je er graag meer over.