Transformatie Mariënhaven

Warmond

De Nieuwe Norm gaf opnieuw vorm aan het voormalig klooster Mariënhaven in Warmond. Tot 1967 diende dit gebouwencomplex als het grootseminarie van het bisdom Haarlem. Het aangrenzende rijksmonument Mariëngaerde, naast Mariënhaven, vormt het oudste deel van deze voormalige priesteropleiding, met een geschiedenis die teruggaat tot 1799. De Nieuwe Norm heeft Mariënhaven met behoud van de historische geveldetails ingrijpend gerenoveerd en getransformeerd tot een wooncomplex van dertig woningen met 24-uurszorg en zeven hotelkamers voor overbruggingszorg.

Mariënhaven opnieuw in vorm

Het plan is uitgewerkt in een bouwteam, waarin met verschillende partijen is samengewerkt. Dit plan heeft positieve adviezen ontvangen van zowel de gemeentelijke erfgoedcommissie als de welstandscommissie. Valuas Zorggroep fungeert als exploitant van het gebouw en is in een later stadium bij het project betrokken. Zij hebben hun smaak en behoeften kunnen inbrengen in het Programma van Eisen. Na goedkeuring en afronding van de werkvoorbereiding zijn we begonnen met de sloopwerkzaamheden, alle niet-dragende wanden, plafonds en installaties zijn direct verwijderd. Ook is de gehele zolderverdieping gesloopt, waarna we deze met een opbouw meer volume hebben gegeven om ook hier volwaardige woningen te realiseren.

 • Locatie Warmond
 • Omvang project 30 zorgwoningen en 7 hotelkamers overbruggingszorg
 • Doelgroep zorgbehoevende
 • Energielabel A++
 • Bouwsom ca. € 5.900.000,-

Een ingrijpende verbouwing, daar worden wij juist enthousiast van!

Projectleider Marco Reidel

De aanleiding

De opdrachtgever was opzoek naar een kundige transformatie specialist, na een kennismaking kregen we de kans om ook de partners van het bestaande bouwteam te overtuigen en zijn we als aannemer toegevoegd aan het bouwteam.

De technische vorm

Het gebouw heeft een volledig nieuwe indeling gekregen en de hoofdentree is volledig vernieuwd. Verder zijn de buitenmuren geïsoleerd met voorzetwanden, zijn alle kozijnen vervangen, voorzien van HR++ glas en markiezen. De hardstenen trappen zijn zorgvuldig gerestaureerd naar hun oorspronkelijke staat. Hoewel dit een ander bouwonderdeel is, is de ervaring met betrekking tot restauratie voor De Nieuwe Norm niet onbekend. De vloeren zijn uitgerust met vloerverwarming en het gebouw heeft drie nieuwe liften gekregen: twee liften, waaronder een MIVA lift die naar de verdiepingen gaan en één naar de kelder. ‘’De kelder was meer een zwembad. Die hebben we waterdicht gemaakt. Nu dient de kelder als technische ruimte met alle benodigde installaties. Als laatste onderdeel is het voorterrein aangepakt en vernieuwd. Samen met de nieuwe ingang is Mariënhaven nu ook van buitenaf een open en uitnodigende plek geworden."

Voor voldoende lichttoetreding in de kamers is in de bestaande buitengevel een extra rij kozijnen en ramen aangebracht. Vanwege de doelgroep hebben we ruime, rolstoltoegankelijke sanitaire ruimtes gerealiseerd. Het puntdak is voorzien van een plat tussenstuk, waardoor op de zolderverdieping grotere appartementen konden worden gerealiseerd. Het nieuwe, goed geïsoleerde dak is uitgerust met tien grotere prefab dakkapellen, die zorgen voor extra ruimte en natuurlijk licht. Bijzonder is het hergebruik van de fraaie kapel. Daarbinnen is op een nieuwe fundering een staalconstructie aangebracht, voor de realisatie van drie lagen met (hotel)kamers. “Een kunststukje”, verzekert Marco. De oorspronkelijke natuurstenen kolommen en glas-in-loodramen zijn behouden.

Wijn zijn blij met het opnieuw in vorm krijgen van dit markante gebouw. Mariënhaven voldoet  in haar nieuwe vorm aan alle huidige normen op het gebied van isolatie, veiligheid en brandpreventie. Het gebouw kan velen jaren vooruit. Na de oplevering hebben we met alle toekomstige bewoners en de exploitant de opening gevierd.

Werkzaamheden

 • Realiseren 30 zorgwoningen
 • Realiseren 7 hotelkamers overbruggingszorg
 • Realiseren restaurantkeuken
 • Restauratiewerk
 • Bouwkundig realiseren liftschachten en plaatsen van drie nieuwe liften
 • Kelder waterdicht maken en inrichten als technische ruimte
 • Realiseren nieuwe entree.
 • Sloopwerkzaamheden
 • Zolderverdieping slopen en een dakopbouw realiseren voor ruime zorgwoningen
 • Geheel zorgbestendig inrichten
 • Vernieuwen draaiende delen
 • Nieuwe gevelkozijnen in bestaande gevel creëren
 • Vernieuwen van het voorterrein

De sociale vorm

Hoewel dit project in een onbewoonde staat is uitgevoerd, hebben we wel bezoekers ontvangen. De plaatselijke basisschool bracht met de leerlingen van groep vijf tot en met groep acht een bezoek aan ons project. Voor velen was dit een eerste kennismaking met de bouwsector, waarbij ze het belang van het behouden van het bestaande hebben ervaren en een stukje lokale geschiedenis hebben meegekregen om mee terug te nemen in hun rugzak.

Opnieuw vorm in jouw project?

Heb je vragen, wil je ons advies of een voorstel om samen te werken aan jouw project? Neem contact op met aannemersbedrijf De Nieuwe Norm.

Meer projecten zien?

We gebruiken onze kennis en ervaring ook om andere projecten tot een succes te brengen. We vertellen je er graag meer over.