Renovatie Belgisch Park

Den Haag

De Nieuw Norm gaf opnieuw vorm aan het monumentale schoolgebouw ‘Belgisch Park’ van het Maris College in Den Haag. De tijden veranderen en het onderwijs heeft vele wijzigingen ondergaan. Dat resulteerde in vele kleine aanpassingen zonder langetermijnvisie. Dat patroon is nu doorbroken. De school heeft weer een kloppend hart. De binnenkant weerspiegeld de symmetrie die kenmerkend is voor de buitenkant. Een renovatie met behoud van historie en met oog voor de toekomst, waarbij de aandacht lag op meer licht, lucht en ruimte.

Belgisch Park opnieuw in vorm

Bij de eerste bespreking over de renovatie was het uitgangspunt duidelijk: het gebouw moet zijn hart terugkrijgen; een centrale plek waar alles samenkomt. Het team zag wat dit gebouw nodig had: lucht, licht en ruimte. De fraaie jaren ’20 architectuur is gecombineerd met moderne elementen.

  • Locatie Den Haag
  • Opdrachtgever Stichting VO Haaglanden
  • Omvang project 6500 m²
  • Doelgroep Scholieren, docenten en medewerkers

Het is een gebouw geworden waar leerlingen en medewerkers zich weer thuis voelen.

Opdrachtgever

De vraag van de opdrachtgever

Het gebouw van Maris Belgisch Park, gebouwd in 1926, was oorspronkelijk ontworpen om aan de toenmalige onderwijsbehoeften te voldoen. Door de tijd heen veranderden de eisen aan een schoolgebouw, maar het gebouw veranderde niet mee. Kleine aanpassingen en pragmatische oplossingen werden toegepast, maar er ontbrak een coherente aanpak. Dit resulteerde in een onsamenhangend geheel dat niet voldeed aan de eisen van modern onderwijs, zoals de behoefte aan ICT-voorzieningen, praktijklokalen, ruime aula’s, en moderne scheikunde- en biologielokalen. Ook voldeed de eis voor een gezond binnenklimaat niet meer. De temperatuur kon niet geregeld worden en de lucht werd niet constant ververst. Wat wel een noodzaak is om in volle klassen de atmosfeer goed te houden.

Voor deze renovatie was het noodzakelijk om een aannemer te vinden die het project kon uitvoeren. Van een longlist potentiële aannemers die terugbracht werd tot een shortlist en werd er een aanbesteding gehouden. De Nieuwe Norm had de inschrijving die voldeed aan de beste prijs-kwaliteitverhouding.

De technische vorm

In het nieuwe ontwerp kregen alle grote centrale ruimtes in het hart van het gebouw een duidelijke functie. Leerlingen komen binnen via het souterrain, dat nu een open, lichte ruimte is met lockers en garderobe. De weg naar de begane grond is via een nieuwe brede trap mogelijk gemaakt. De trap leidt naar een centrale hal waar ook de receptie en ontvangst van bezoekers zich bevindt. De open receptie springt direct in het oog en zorgt voor een logische routing door het gebouw.

De eerste verdieping heeft een ruime aula gekregen die fungeert als het dagelijkse ontmoetingspunt voor leerlingen, docenten en andere medewerkers. Door enkele muren te verwijderen, is een lichte en ruime hal gecreëerd. De nieuwe kleur contrasteert met de oude okergele tegels. Nieuwe hoge ramen zorgen voor veel natuurlijk licht en bieden uitzicht op het schoolplein en het omliggende Engelse park.

De tweede verdieping is ook volledig aangepakt. Muren werden verwijderd om meer open ruimtes te creëren, wat resulteerde in een lichte hal, een grote vergaderzaal met uitzicht naar buiten en een open leercentrum met media- en bibliotheekvoorzieningen. Al deze elementen dragen bij aan een eigentijdse en inspirerende leeromgeving die klaar is voor de uitdagingen van modern onderwijs.

Het schoolgebouw kan weer jaren voorruit!

Opnieuw vorm in jouw project?

Heb je vragen, wil je ons advies of een voorstel om samen te werken aan jouw project? Neem contact op met aannemersbedrijf De Nieuwe Norm.

Meer projecten zien?

We gebruiken onze kennis en ervaring ook om andere projecten tot een succes te brengen. We vertellen je er graag meer over.