Transformatie Delft Hoog

Delft

De Nieuwe Norm gaf opnieuw vorm aan 12 verdiepingen van de Torenhove in Delft. Het gebouw uit eind jaren '60, is de eerste kantoortoren van Nederland en heeft maar liefst 22 bouwlagen. Nadat in een eerdere fase al negen kantoorverdiepingen waren getransformeerd naar woningen en deze al in gebruik waren genomen. Hebben wij in de volgende fase de draad opgepakt en de overige 12 bovenliggende verdiepingen getransformeerd tot 106 high-end appartementen.

Delft Hoog opnieuw in vorm

Het transformeren van een zakelijke gevel van een hoogbouwcomplex tot een comfortabele gevel die past bij een persoonlijke woonsfeer is geen eenvoudige taak, vooral niet bij een hoogte van zeventig meter, zoals bij Delft Hoog. Het monteren van de prefab gevelelementen, inclusief kozijnen en beglazing, was een uitdaging op zich. Om dit te bereiken, hebben we een honderd meter hoge torenkraan ingezet voor het inhangen van de nieuwe gevelelementen. Dit vereiste een zorgvuldige planning, omdat de kraan moest worden verankerd aan het gebouw. We hebben dit opgelost door op de dertiende verdieping extra staal rondom de kern van het gebouw aan te brengen en de kraan hieraan vast te zetten.

Na het hijsen moesten de gevelelementen schuin over de borstwering worden getild, wat werd uitgevoerd met behulp van een speciale kantelbare hijsvoorziening. Vervolgens was de vraag hoe de nieuwe gevelelementen gemonteerd moesten worden. Hiervoor hebben we de skymonteurs van ATI Abseiltechnieken ingeschakeld. Hangend aan touwen tot wel 83 meter hoog, hebben zij de gevelelementen vastgezet, wat een waar spektakelstuk was!

 • Locatie Martinus Nijhofflaan, Delft
 • Opdrachtgever Van der Vorm Vastgoed
 • Omvang 106 woningen
 • Energielabel A
 • Bouwsom ca. € 13.600.000,-

We hebben afspraken gemaakt over bepaalde werkzaamheden die we niet voor of na een bepaalde tijd uit konden voeren. Zo is er bijvoorbeeld ’s ochtends niet voor acht uur geboord.

Uitvoerder De Nieuwe Norm

De vraag van de opdrachtgever

De Nieuwe Norm werd door Van der Vorm Vastgoed benaderd om zich te presenteren en een heldere visie te geven op deze complexe opdracht, als onderdeel van een aannemersselectie. Met een gedetailleerd plan voor het managen van de omgeving, inclusief de communicatie met de bewoners-, winkeliers en de gemeente Delft, hebben we de opdrachtgever weten te overtuigen dat wij de juiste partij waren om samen deze uitdaging aan te gaan.

De technische vorm

Aangezien de onderste negen verdiepingen al eerder waren getransformeerd, vonden de werkzaamheden boven het hoofd van de aanwezige bewoners plaats. Door goed met hen te communiceren, zijn wij er als tijdelijke buren in geslaagd om de overlast voor hen aanzienlijk te beperken. Maar dat was niet de enige uitdaging. De toren bevindt zich op een drukke verkeerskruising, dus de logistiek van de materialen moest zorgvuldig worden gepland in overleg met de gemeente Delft. Door het toepassen van het just in time-principe, zijn we erin geslaagd om ruim binnen de geplande tijd de appartementen op te leveren.

Werkzaamheden

 • Sloopwerkzaamheden naar casco
 • Nieuwe staalconstructie ten behoeve van het vastzetten van de kraan aan de kern van het gebouw
 • Nieuwe prefab HSB gevel met kozijnen en beglazing
 • Nieuwe prefab balustrades ten plaatse van de balkons
 • Realiseren binnenwanden
 • Realiseren kozijnen
 • Realiseren sanitair en keukens
 • Realiseren W- en E installaties

Opnieuw vorm in jouw project?

Heb je vragen, wil je ons advies of een voorstel om samen te werken aan jouw project? Neem contact op met aannemersbedrijf De Nieuwe Norm.

Meer projecten zien?

We gebruiken onze kennis en ervaring ook om andere projecten tot een succes te brengen. We vertellen je er graag meer over.